X

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Als het gaat om een nieuwbouwhuis is het simpel om een warmtepomp toe te passen. De woning is goed geïsoleerd en geschikt om met lage temperaturen te verwarmen. Hebben we te maken met een bestaande woning dan kan het iets lastiger zijn. Maar niet onmogelijk. Bij een bestaande woning is van belang of het huis goed geïsoleerd en kierdicht is. Dit is belangrijk voor de keuze van een warmtepomp. Daarnaast is het van belang om te weten of het huidige afgiftesysteem geschikt is voor laag temperatuur verwarming (LTV). Ook dit is van belang voor de keuze van de warmtepomp. Ook is het van belang om te kijken waar we de warmtepomp en eventuele buffertank binnen willen en kunnen plaatsen. En bij een lucht-water warmtepomp waar het buitendeel buiten komt te staan is het belangrijk om de juiste opstellingsplek te kiezen zodat geluid en trillingen geen probleem veroorzaken en dat service werkzaamheden (onderhoud) goed uitgevoerd kunnen worden. Voor een lucht-water warmtepomp is er geen vergunning benodigd tenzij het object een monument is of een beschermd stadsgezicht of wanneer de warmtepomp zeer aanwezig is in de omgeving. Voor warmtepompen die aangesloten zijn op een bron geldt een meldingsplicht of moet er een vergunning aangevraagd worden. Ook van belang in een bestaande woning is de aanwezige elektriciteitsaansluiting. Is deze zwaar genoeg? En zijn er voldoende groepen aanwezig in de meterkast of moet er een extra groep bij geplaatst worden.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp (lucht/water). De warmtepomp is in combinatie met een cv-ketel geïnstalleerd.
  • Lucht-water warmtepomp
  • Water-water warmtepomp
  • Brine-water warmtepomp
  • Ventilatiewarmtepomp

Naast de keuze van de bron en warmtepomp is de keuze van het afgiftesysteem belangrijk. En voor de optimale prestaties is het van belang dat een ervaren en erkend installateur de warmtepomp goed aansluit. Laat alle werkzaamheden door één partij uitvoeren en sluit een onderhoudscontract af.

Bij de aanschaf van een warmtepomp zijn er verschillende mogelijkheden van subsidies en leningen. Eén van de subsidiemogelijkheden is ISDE. Ook zijn er interessante leningen voor energiebesparende oplossingen op de markt beschikbaar.

Sinds 26 september 2015 is het verplicht dat de warmtepompen die op de markt gebracht worden zijn voorzien van een energielabel. Aan de hand van dit energielabel is te zien of we te maken hebben met een energiezuinige warmtepomp of niet. De energiezuinige warmtepompen hebben een hoog energielabel.